escort ankara

Masal ve Destanlarımız Ders Notları PDF İndir

Masal ve Destanlarımız Ders Notları PDF İndir

Seçmeli derslerimizden olan Masal ve Destanlarımız Ders Notları PDF İndir dosyasını sizler için hazırladık. Dosya içerisinde;

  • Masal nedir,
  • Masalın özellikleri,
  • Masallarda Konu, Yer, Zaman, Kişi, Amaç
  • Masalın Bölümleri
  • Masal Türleri
  • Türk Edebiyatında Masal
  • Dünya Edebiyatında Masal
  • Farklı Milletlerin Masalları Hakkında
  • Masallarda Kullanılan Tekerlemeler
  • Türk Edebiyatından Masal Örneği
  • Dünya Edebiyatından Masal Örneği
  • Anadolu Türk Masallarından Örnekler

Ders notlarının birinci bölümü bu başlıklardan oluşturulmuştur. Devamı da gelecektir.

Aşağıdaki indirme butonuna tıklayarak indirebilirsiniz.

Masal Nedir:

Masal; yazanı belli olmayan olağanüstü olay ve kahramanların yer aldığı, tekerleme ile başlayan sözlü edebiyatın en önemli araçlarından olan olay yazılarıdır.

Masalın Özellikleri:

1) Anonimdirler.( Söyleyeni belli olmayan)
2) Genellikle nesir şeklinde olup manzum (şiir) şekilde yazılanlarda vardır.
3) Anlatılan tüm olaylar tamamen hayal ürünüdür.
4) Yer ve zaman kavramı belli değildir. Günlerden bir gün diye başlar bir bakmışsınız hayali kaf dağındasınız.
5) Masalların kahramanlarına baktığımızda; cinler, devler, periler gibi olağanüstü varlıklardır.
6) Olaylar -mişli geçmiş zaman ( öğrenilen) da gerçekleşir. ….varmış, …… gelmiş gibi.
7) Masalların sonunda daima iyiler ödüllendirilirken, kötüler ise daima cezalandırılır.
8) Eğitici metinlerdir. Özünde çocukları eğitmek vardır.
9) Masalla fabllara benzer. Kahramanları hayvan olduğunda fabl olur.
10) Dünyada bilinen en eski masal Kelle ve Dimnedir. (Behydaba)

Masallarda Konu, Yer, Zaman, Kişi, Amaç:

Konu: Masallarda her insanı alakadar eden evrensel değerler ve ve bu değerlere bağlı konular anlatılır. Genellikle çocuklara erdemli olmayı, doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlaklı olmak, yardımseverlik gibi duygular verilmek amaçlanır. Bunların dışında çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirileri de masallarda yapılır. Haksızlıklar karşısında halkın ya da halk içerisinden çıkan bir önderin direnmesi ve sonuçta mutlaka üstün gelmesi işlenir.

Olay: Masallar olaya dayalı bir edebiyat türüdür. Gerçek hayattan uzak, tamamen hayal ürünü olan bu olaylar, çoğu zaman olağanüstü özellikler taşıyabilir. Masalların dünyasında “olamaz” diye bir şey kesinlikle yoktur. Masallarda her şey olabilir ve bu olanlar konu olarak işlenir.

Yer: Masalda sabit, belirli bir yer, çevre yer almaz. Gerçekten öte hayalî bir yer, çevre bulunur. Bu çevre de genellikle “Kafdağının arkasında bir ülke, yedi kat yerin altı, periler padişahının ülkesi” gibi hayali mekanlardan oluşur.

Zaman: Masalda günlük yaşamda olduğu gibi belli bir zaman yoktur. Masallarda zaman belirsizdir. Hayalimzaman unsurları kullanılır. Genellikle masallar rivayet edilir, yani geçmiş zaman kipi (-miş) kullanılır. “Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, pireler berber iken, develer tellal iken, ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken…”

Kişi: Masal kahramanları çoğu zaman olağanüstü özellikler taşır. Masallarda “peri, dev, cüce, cadı, gulyabani, şahmeran, Zümrüdüanka” gibi gerçek hayatta olmayan kahramanlar karşımıza çıkar. Kişiler zıt karakterlidir. Kişiler ya iyidir ya da kötüdür. İyiler hep iyilik yapar, kötüler de hep kötülük yapar. İyiler masalın sonunda mutlaka kazanır, kötüler masalın sonunda de her zaman kaybeder.

Amaç: Masalın amacı eğiticiliktir. Her dinleyen masalın sonunda verilen dersten kendisine uygun olan payı alır. Masallarda kötülükler tenkit edilir böylece okurun ve dinleyenin bu kişiler gibi olmaması istenir. İyiler ve iyilikler de her zaman yüceltilir ki okur veya dinleyici masaldaki kahraman gibi iyi olsun ve iyilik yapsın. Bu yüzden özellikle çocuk eğitimde masallardan sıkça yararlanılır. (Masal ve Destanlarımız Ders Notları PDF İndir)

Masalın Bölümleri Nelerdir

Masallar “serim, düğüm ve çözüm” olmak üzere üç bölümden oluşur.

Döşeme: Tekerleme ile giriş yapılan bölüm. (Bir varmış, bir yokmuş…)
Serim: Kahraman tanıtıldığı ve konunun verildiği bölümdür
Düğüm: Kahramanın başından geçen türlü türlü olaylar anlatılır. Okuyucunun merakı tahrik edilir. Olay bir çözüme kavuşturması gereken noktaya getirilir.
Çözüm: Bu bölümde olay bir sonuca bağlanır. İyiler kazanır. Kötüler kaybeder. İyilere ödül, kötülere ceza verilir.

Masal Türleri:

Olağanüstü öğe, gerçek dışı kahraman ve hayali olaylara yer veren öykülerden oluşan ‘masal” esasında bir terim olarak “Sindirella”, “Çizmeli Kedi”,”Keloğlan” gibi sözlü geleneğin ürünleri olan halk öykülerini kapsar. Fakat bunların dışında farklı sanatçılar tarafından yazılan ama sözlü gelenekle alakası olmayan edebî yönü daha ağır basan bazı olay yazıları da masal türü içinde yer alır. Masallar buna göre “anonim masallar” ve “sanatsal masallar” olarak ikiye ayrılır.

Anonim Masallar: Anonim masallar halkın değer yargılarını, toplumun anlayışını, kültürünü, dünya görüşünü yansıtan sözlü geleneğe bağlı ürünlerdir. En belirgin özelliği söyleyeni beli değildir. Bu masallar toplumun ortak değeri kabul edilip nesillerden nesillere aktarılır. Bu aktarımlar sonucu günümüze gelen masallar, derlenmiş ve kitap olarak yayımlanmıştır. Anonim masallar içinde salt ‘eğlence’ amaçlı olanlar da yer almaktadır. Bu masallar anlatıcı ve dinleyici için güzel zaman geçirtmeyi amaçlar. Anonim masallar
“zincirleme masallar” biçiminde de olabilir. Zincirleme masal dediğimiz formda sıkı bir mantık bağıyla bağlanan, küçük ve değersiz bir dizi olay peş peşe sıralanır. “Keloğlan” masalları anonim masallara örnek olarak gösterilebilir.

Sanatsal Masallar: Sanatsal masallar sözlü kültürün ürünü olan anonim masallardan farklı olarak, yaşanılan yerde görülen aksaklıkları yermek, sıkıntıları dile getirmek, bir fikri ortaya koymak gibi belli bir gayeye yönelik olarak bilindik sanatçılar tarafından kaleme alınır. Yani bunlar anonim değil yazanı belli olan masallardır. Sanatsal masallar yazanın toplumsal görüşlerini ve dünyaya bakış açılarını yansıtır. Fransız “La Fontaine”in yazdığı hayvan masalları da Sanatsal Masallara örnektir. Ayrıca Şeyhi nin “Har-nâme” adlı eseri bu masal
türüne örnek gösterilebilir.

Türk Edebiyatında Masal:

Türk edebiyatı masal açısından zengindir. ‘Keloğlan” en tanınmış Türk masal kahramanıdır. Türk edebiyatında La Fontaine’masalları Şinasi tarafından ‘Tercüme-i Manzume adıyla 1859 yılında Türkçeye çevrilmiştir. Eflatun Cem Güney ise Türk edebiyatının sözlü kültürümüzden gelen masalları derleyip kitap hâlinde yayımlamıştır.

Dünya Edebiyatında Masal

Dünya edebiyatında masal türünde bilinen ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı “Kelile ve Dimne” sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, “Binbir Gece Masalları” da bu türün güzel örneklerindendir. Avrupa’da ise masalcılığın temellerini Fransız sanatçı La Fontaine atmıştır. Dünya edebiyatındaki başlıca masal yazarları arasında Alman edebiyatında “Grimm Kardeşler” ve Danimarka edebiyatında “Andersen” öne çıkmıştır.

Masal Masal İçinde Kitabı Online Test

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR
  1. Rıdvan dedi ki:

    Çok teşekkürler değerli hocam, çok sağ olun. Gayet derli toplu ve detaylı olmuş

    1. Galip Hatip dedi ki:

      Rica ederim, insallah devamını da hazırlayacağım