escort ankara

Anlamca Çelişen Sözcükler İle İlgili Anlatım Bozukluğu Örnekleri

Anlamca Çelişen Sözcükler İle İlgili Anlatım Bozukluğu Örnekleri

Anlamca Çelişen Sözcükler İle İlgili Anlatım Bozukluğu Örnekleri

Anlamca Çelişen Sözcükler İle İlgili Anlatım Bozukluğu Örnekleri

İletişimimizin sağlıklı bir şekilde olmasını kuşkusuz hepimiz isteriz. Düşündüklerimizi karşı tarafın doğru bir şekilde anlaması içİn bizlerin ifade yeteneğinin iyi olması gerekir. Anlamca çelişen ifadeleri kullanmak karşı tarafın söylediklerimizi anlamamasına ya da yanlış anlamasına yol açabilir bu nedenle aynı cümle içerisinde anlam olarak birbiri ile çelişen ifadeleri kullanmamalıyız.

Anlamca Çelişen Sözcük Örnekleri

  • Başından geçen olayları polise mutlaka anlatmış olabilir. ( Bu cümlede “mutlaka” ifadesi kesinlik bildirmektedir. Lakin aynı cümlede geçen “olabilir “ ifadesi ihtimal anlamı katmaktadır. Yani anlatmış da olabilir anlatmamışta. Şimdi burada mutlaka mı yoksa olabilir mi? Bu anlam karışıklığını gidermek için mutlaka ya da olabilir sözcüklerinin aynı cümlede birlikte olmaması gerekir.)
  • Bu akşam oynanan futbol maçı yaklaşık olarak tam yarım saattir oynanmıyor. ( Burada “yaklaşık olarak ifadesi net bir zamanı bildirmez. Yani yaklaşık olarak yarım saat demem 23 dk olabilir, 28 dk olabilir, 32 dk olabilir. Cümlenin devamında ise “tam yarım saattir” ifadesi kullanılmış ve kesinlik bildirir. Yaklaşık ve tam ifadeleri aynı cümlede kullanılmaz ya tam yarım saattir ya da yaklaşık yarım saattir.)
  • Eminim sınavdan yüksek not alabilirsin. ( Bu cümlede “eminim” ifadesi kesinlik bildirmektedir. Fakat cümlenin devamında kullanılan “alabilirsin” kelimesi ise ihtimal anlamı katmaktadır. Bir cümlede hem kesinlik hem de ihtimal anlamı olmaz. Olursa da anlatım bozukluğu olur.)
  • Hiç şüphesiz kendisine verilen görevleri yapmış olmalı. ( Burada “Hiç süphesiz” ifadesi kesinlik bildirmektedir. Lakin cümlenin devamında geçen “olabilir” ifadesi ise ihtimal anlamı katmaktadır. Bu durum da okuyucunun zihni karışır. Hiç şüphesiz yani mutlaka mı yoksa ihtimal dahilinde mi? Bu iki ifadenin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna sebep olur.)
  • Kesinlikle onun yanına gitmem herhalde. ( Bu cümlede “kesinlikle” ifadesi net bir durumu gösterir. Fakat cümlenin devamında “herhalde” demesi cümleye ihtimal anlamı katmaktadır. Kesinlik bildiren bir ifade ile ihtimal bildiren bir ifadenin aynı cümle içerisinde kullanılması Anlamca Çelişen Sözcüklerin İle İlgili Anlatım Bozukluğuna sebep olur.)
  • Tam üç aya yakındır gelmiyor. ( Tam (Kesinlik), yakındır (ihtimal)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.